Monday, 23 July 2012

KURSUS ROTI

Tarikh : 28 Jun 2012
Tempat : Makmal PKT Pusat Pertanian Meru
Peserta : 18 orang


MINI BUN & PIZZA

Bahan- bahan :
Tepung High Protein  - 1000 gm
Tepung Superfine  - 100 gm
Garam  - 15 gm
Gula  - 160 gm
Yis  - 20 gm
Susu Tepung  - 35 gm
Bread Softener  - 10 gm
Bread Improver  - 10 gm
Telur (A)  - 2 biji
Air Sejuk  - 580 gm / 650 ml
Mentega  - 120 gm

Cara-cara membuatnya :
Campurkan semua bahan tulisan biru dan putar menggunakan speed 1 selama 40 saat. Masukkan bahan tulisan hitam dan  guna speed 2 putar sehingga adunan sebati. Masukkan bahan tulisan merah dan putar selama 10 hingga 15 minit hingga doh licin & elastik. Adunan yang telah dibentuk hendaklah dibiarkan kembang selama 1 jam 20 minit. Bakar pada suhu 200c selama 15 hingga 20 minit.