Tempat : Makmal PKT Pusat Pertanian Meru
Peserta : 18 orang
MINI BUN & PIZZA
Bahan- bahan :
Tepung High Protein - 1000 gm
Tepung Superfine - 100 gm
Garam - 15 gm
Gula - 160 gm
Yis - 20 gm
Susu Tepung - 35 gm
Bread Softener - 10 gm
Bread Improver - 10 gm
Telur (A) - 2 biji
Air Sejuk - 580 gm / 650 ml
Mentega - 120 gm
Cara-cara membuatnya :
Campurkan semua bahan tulisan biru dan putar menggunakan speed 1 selama 40 saat. Masukkan bahan tulisan hitam dan guna speed 2 putar sehingga adunan sebati. Masukkan bahan tulisan merah dan putar selama 10 hingga 15 minit hingga doh licin & elastik. Adunan yang telah dibentuk hendaklah dibiarkan kembang selama 1 jam 20 minit. Bakar pada suhu 200c selama 15 hingga 20 minit.